Americké Apache u nás

Vojenské výcvikové prostory jsou klenotem naší armády. Říká to alespoň ministr obrany Jaroslav Tvrdík. O tom, že jeho slova jsou pravdivá, svědčí stále rostoucí zájem zahraničních armád o možnost výcviku jejich jednotek právě u nás. V letošním roce by měly být prostory pronajaty vojskům členských zemí NATO celkem šestkrát. Posledním cvičením, které se zatím u nás uskutečnilo, se stal americký TALON STRIKE.

Asi čtyři stovky příslušníků amerického V. sboru cvičily ve vojenském výcvikovém prostoru Hradiště skoro celý březen. Hlavním cílem cvičení byly ostré střelby 2. letky 6. divize 11. leteckého pluku, která je vyzbrojena bitevními vrtulníky AH-64 Apache. Těch v Hradišti působilo celkem 24, spolu s dvojicí víceúčelových strojů UH-60 Blackhawk, které zde měly především úlohu záchrannou. Byl to také právě jeden z Blachawků, který byl pozorován místními obyvateli nedaleko VVP, proti čemuž někteří z nich ihned vystupovali. Jak ovšem sdělil velitel V. sboru generálporučík William S. Wallace, šlo o rekognoskační let za účelem obhlídky záložních přistávacích ploch. Kromě mimořádných situací měly všechny posádky jednoznačně stanoveno, kde se mohou pohybovat.

Před samotnými ostrými střelbami provedly osádky vrtulníků řadu nácviků, při kterých se seznamovaly s terénem, střelnicí a rozmístěním jednotlivých terčů. Jak nám sdělil jeden z pilotů, je pro ně český terén nový, a tudíž i velice zajímavý. Po nácviku přilétají do prostoru střelnice Apache již plně vyzbrojené. Nadporučík Smith, který je u 2. letky 6. divize střeleckým důstojníkem, k tomu říká: „Připravil jsem pro naše osádky celkem deset střeleckých úloh, které musí plnit. U každé vyžadujeme alespoň sedmdesátiprocentní úspěšnost při zásazích.“ Nadporučík Smith zároveň ukazuje na videu záznam z pilotní kabiny: „Tady střílí ještě málo zkušená dvojice z palubního kanonu. Vidíte, jak jdou střely před terč?“ Skutečně, několik prvních výstřelů bylo krátkých. Druhá dávka však již neomylně kácí terč k zemi. A jak vypadá střelba zkušené osádky? Vyhledání cíle, zamíření a střelba netrvají více než několik málo vteřin. Kromě 30mm kanonu je AH-64 vyzbrojen ještě bloky s neřízenými raketami ráže72 mm a řízenými střelami Hellfire. Podle slov jednoho z palubních operátorů si v Hradišti každý z nich vystřelil zhruba osmdesát ostrých neřízených raket. O něco složitější je situace u střel Hellfire, které pracují v režimu „odpal a zapomeň“ a jsou schopné ničit cíle ve vzdálenosti až 8000 metrů. Střelecký důstojník 2. letky k tomu říká: „Snažíme se, aby každá osádka provedla ostrý odpal této zbraně alespoň jednou do roka. U vás ale střelbu pouze imitujeme, a to zejména z bezpečnostních důvodů.“

Cvičení TALON STRIKE se kromě posádek vrtulníků účastnily i ostatní části jednotky. Na své si tak přišel například pozemní personál, který v polních podmínkách prováděl veškeré práce na technice - od běžné údržby a předletových příprav až po urychlené dotankování a vyzbrojení vrtulníků v průběhu střeleb. Jen pro zajímavost, vše se prý dá stihnout do patnácti minut.

Protože šlo o první případ, kdy na našem území cvičila americká letecká jednotka, těšil se TALON STRIKE také mimořádné pozornosti nejvyšších představitelů naší i americké armády. Pozvání na ukázku přijali vedle ministra obrany Jaroslava Tvrdíka například také velitel pozemních sil generálmajor František Hrabal a velitel vzdušných sil generálporučík František Padělek. Za americkou stranu se ukázek zúčastnil kromě velitele V. sboru například i velvyslanec USA v České republice Craig Stapleton. Generál Wallace nám řekl, že hlavním úkolem vojáků je obrana míru, svobody a demokratických hodnot. Podle něj je zejména po 11. září loňského roku nutné využívat pro výcvik každou příležitost. Navíc se tak nadále prohlubují dobré vztahy obou armád i národů. „Cvičení TALON STRIKE jen potvrzuje, že ani rozdílný jazyk a národnost nejsou překážkami pro vzájemnou spolupráci,“ dodává americký generál.

Tomáš SOUŠEK
A report 7/2002